onsdag 31 juli 2013

Förvirrad och förnöjd

Sista dagen på juli idag, halva semestern har gått och tajmingen rent vädermässigt har ju varit succé! Dock kan man ju känna en ofrivillig ångest då denna månadsrapport inte visar några glädjande siffror (lite beroende på hur man ser det). En liten roadtrip med tillhörande hotellnätter, restaurangbesök och andra diverse resekostnader har kostat en slant. En liten golfresa med grabbgänget med tillhörande utgång har kostat en slant. Blir även en vecka på Mallis efter att vi lite spontant beställt vår årliga charterresa (poolhäng, sluka böcker, energiboosta ;), etc), som vi kanske hade tänkt skippa i och med vårt bostadsköp tidigare i sommar. Ja som ni säkert kan räkna ut blir det ingen vacker syn i rapporten.
Kommer antagligen behöva snylta lite på den redan avsatta summan på sparkontot och revidera siffran för likvida medel men gör inte det förrän det verkligen behövs, hoppet lever fortfarande för att det inte ska behövas. Trots allt, jag brinner för semester! :)

Vad som dock är glädjande i rapporten är att skulderna från nu börjar minska då den överenskomna månadsamorteringen av bolånet startat (och yes, vi sparar för extraamorteringar vid sidan om). Här kommer dokumentet för månadsrapporterna vara ett psykologiskt stöd. Kommer se ut som tillgångssidan är liten och knappt växer, vilket kan vara tungt, men då får man fokusera på soliditeten och de minskade skulderna.

Funderar en hel del på hur jag ska agera i höst. Amortera för fulla muggar och få lägre kostnader framöver? Investera och utöka aktieportföljen? När/om kommer rekylen på börsuppgången och hur ser jag till att ha likvider för att kunna agera då det sker? Dela upp det men då bara få "lite" lägre amorteringskostnader eller bara kunna köpa "mindre" poster? Att avsätta mer till fasträntekonton? Njae... Min hjärna spelar mig även ett spratt då den tillåter mig att börja tänka på snabba klipp, att man kanske skulle ta och köpa på sig något som kan "rusa" för en finfin reavinst, behövs dock inte många sekunder för att slå bort den tanken...eller iaf att inte realisera den då jag varken har kunskap eller medel nog ännu och vore en riktig fisk om jag skulle agera så innan jag har en hyfsad portfölj med stora stabila företag. TÅLAMOD!

Hur ser era tankar ut för hösten?

// Gordon G

2 kommentarer:

 1. Hej!

  Tittar in på din nystartade blogg via "äga min tid". Otroligt skönt bloggnamn, "Gordon Gekkoson" :)

  Jag är liksom du/ni extremt nybörjare på aktier så ta inga råd från mig.

  Amortera eller investera är alltid ett svårt val. Det beror ju på hur er livssituation ser ut, tål ni en hög ränta så kan ni lugnt investera istället. Nu ser det ju ut som om räntorna kommer att ligga lågt ett bra tag så jag satsar på investering.

  Det känns läskigt i början när man lånat upp sig, men när ni haft några månader i er nya bostad kommer ni vänja er och troligtvis se att det inte alls är någon fara på taket.

  Min plan inför hösten är att bygga likvid en stund för att sedan köpa om det dippar lite. Det kliar dock lite i köpfingret, gärna för Coca Cola/KO.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tackar! Är rätt nöjd med namnet faktiskt... ;)

   Ja, lite läskigt är det allt med bolånet men det som känns tryggt är att kalkylen ser bra ut även om räntorna stiger, vilket de lär göra på sikt.

   Låter som en vettig plan du har för hösten, brottas dock lite med samma problem, kliandet i köpfingret. :) KO känns fin, har backat lite på den inköp men det beror mest på att min tajming, dollarn dippade dagarna efter inköpet...

   Radera