tisdag 1 juli 2014

Jubileum, 1 år på aktiemarknaden

För exakt 1 år sedan öppnade jag min ISK på Avanza och gjorde min första insättning, det skulle börja handlas med värdepapper och på något sätt få till ett organiserat sparande.

Hur kan man sammanfatta och utvärdera detta första år? Då hade man kikat på lite inspirerande bloggar och läst ett par böcker. Ambitionen var att hålla sig till någon form av värdeinvestering och de första bolagen som inhandlades var Industrivärden och Coca-Cola. Stabilt!

Det dröjde dock inte länge förrän man blev otålig, ville testa, ville göra snabba klipp och plötsligt stod man med fingrarna i Precise och Fingerprint-kakburken. Stora delar satt man och försökte få nys om något i forumen och fick även se de mogna bataljerna mellan Haussarna och Baissarna.

Fick även upp ögonen för REITs och månatlig utdelning så köpte in en liten post Prospect Capital.

Upptäckte Starbreeze, försökte örestrejda och hade jag inte blivit girig hade det blivit en liten vinst där. Förstod dock inte när det var dags att kliva av så det slutade med en svidande förlust istället.

Köpte in Swedbank under 150 och sålde runt 170. Borde kanske behållit dem längre men gjorde ändå ca 13% vinst på ca 1½ månad.

Tröttnade på Starbreeze och satsade åter igen på ett större och stabilare bolag i form av Castellum och även ytterligare en månatlig utdelare i Realty Income.

2014 kom, nytt år, nya möjligheter...till att slarva bort mer pengar. Ett nytt tappert försök med småtrejds och bolag som Avtech, Kancera och Firefly hoppade in och ut ur portföljen ungefär lika ofta som man byter kalsonger. Vill inte kolla totalt courtage för denna period.

Först i mitten av mars i år fick jag nog och bestämde mig. Dels har jag varken tid eller lust att sitta på börssnack och andra forum i tid och minut och dels är det ju jävligt dumt att förlora pengar när tanken är raka motsatsen.

Sålde av småbolagen, köpte först in Betsson och därefter Protector Forsikring i flera omgångar. Visst, min portfölj är inte direkt defensiv idag och naturligtvis finns risker men jämfört med vad den har varit så känns den mycket tryggare och stabilare. Första året har kostat en del och portföljvärdet skulle vara bra mycket större om jag enbart gjort insättningar i t.ex Avanza Zero men jag väljer att se det som en kostnad för en kurs och ser man på utvecklingen från mitten av mars tills idag så gillar jag vad jag ser.


Mitten mars - dagens datum, ca 15% upp Snart +-0% på helåret, som värst nere på -17%.

Lite mindre volatilitet på sistone. :)

Jag hoppas kommande år blir bättre än det första, har lärt mig mycket om både marknaden och om mig själv. Börsen står högt, det vet alla, men fortsätter jag investera på lång sikt och i kvalitetsbolag kommer det bli mumma, det är jag övertygad om.

Hur var era första år på marknaden? Vilka klaver trampade ni i?

// Gordon G

1 kommentar:

  1. Småskrattade lite åt ditt inlägg.. det var riktigt kul skrivet! ;)

    Vi har nog alla både haft och kommer att ha perioder då vi ger oss in i saker vi inte borde och som är lite för mycket spel än investering... :o

    Jag tycker det är helt okej med spekulationer, som en krydda i portföljen, så länge man har det på en riktigt begränsad nivå! =)

    Trevlig sommar!

    SvaraRadera