måndag 20 maj 2013

2013-05-20 Generellt nuläge

Eftersom vi precis klivit in på bostadsmarknaden (kontraktet är påskrivet men vi inväntar tillträdet) där vi köpt en bostadsrätt känns allt lite rörigt rent ekonomiskt. Det kommer ta ett tag innan vi får fastställt mer exakt vilka summor det handlar om månadsvis i och med övergången, abonnemang som ska löpa ut, etc och har vi otur kan det bli dubbla hyror för 1½ månad. Sedan tillkommer allt nytt som vi behöver i och med flytten och även sådant som vi kanske inte behöver men vill ha och kommer unna oss. Detta blir en period där det kommer finnas en hel del extra utgifter, något vi är medvetna om och även "okejat".

Vi gick in med 10% i egen insats så handpenningen är betald ur egen ficka (inkluderat en viss del lån inom familjen, ett mycket fördelaktigt sådant). Eftersom det är en storstad vi flyttar till så känns det OK att "enbart" ha 10% i egen insats då summorna blir annorlunda jämfört med den lilla orten vi nu bor på. Det kanske låter som ett märkligt synsätt men med i beräkningen är naturligtvis all tid och kostnader för pendling till och från jobbet som vi lägger i nuläget. Eftersom vi båda arbetar i storstaden kommer vi minska avsevärt på resekostnaderna och även tiden i bilen, 14 mil T&R varje dag vilket ger totalt mer än 80 mantimmar i månaden om vi räknar för oss två. Eftersom vi planerar att amortera av de återstående 5% av den egna insatsen (blanco) på så kort tid som möjligt anser vi att trots högre räntesats "tjänar" vi på att göra på detta sätt.

Trots att man känner att man precis tömt sig på pengar finns ett visst kapital kvar i KF och fasträntekonton. Hur fördelningen ser ut tänker jag lägga upp under fliken "Portfölj och sparande" lite senare. När allt fallit på plats är tanken att sälja av fondinnehavet i KF för att, tillsammans med nytt kapital från kommande löner, öppna ett ISK hos Avanza och kliva in på aktiemarknaden. Börsen bör dock vara mer rimligt värderad innan inköp. Fasträntekontona får finnas kvar och även få tillsatt vissa summor för att ha en lätt tillgänglig säkerhetsbuffert för oväntade utgifter.

Under närmsta perioden fortsätter jag läsa på och lära mig så mycket som möjligt. Som min blogglista visar finns mycket bra lektyr att följa i bloggosfären.

// Gordon Gekkosson

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar